Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

RÓLUNK

A Zombory Pince szőlő területei a Tokaj-hegyalja borvidék Rátka melletti,  Zemplén hegyek déli lejtőin fekszenek.  Ezeken a vulkánikus eredetű riolittufa és lösz talajú dűlőkön a napos párás őszi napokon alakul ki az ideális mikroklíma, amely teszi lehetővé az érett szőlőfürtök aszúsodását.

Mád és Tállya közt fekszik Rátka, ahol a faluvégén, a Fenyves utca 28 alatt van a pincénk és feldolgozó üzemünk. Ez egy tipikusan környékbeli népi építészetű nyári konyhás parasztház, amelyet átalakítottunk az új funkciójának megfelelően. A hátsó kertben van a lejárat a szintén felújított és kibővített tufakőbe vájt pincébe.

A kommunizmus alkonyán édesapánk, Zombory István egyre gyakrabban kezdett el Argentínából Magyarországra utazni, azzal a céllal, hogy megtalálja elveszett rokonainkat és családunk gyökereit. Tudtunk a családi borászati hagyományainkról, de ezek a pécsi borvidékről származtak, ahol a legjobb magyar vörösborok készülnek.

Még a XVIII. században a Zombory családnak szőlőbirtokai voltak a Mecsekben, a dél-magyarországi hegyekben.  Őfelsége, Mária Terézia osztrák császárné 1741-ben földeket és nemességet adott, amiért merészen részt vettek a törökök kiűzésében a középkori Szigetvár és Pécs városából. Ahogy a tokaji boraink címkéin látható címerünket, úgy első szőlőültetvényeinket is a császárné adományozta a családnak.

Miért éppen Tokaj?

István egy heraldikai könyvben megtalálta, hogy egy Zombory család eredetileg egy Tokajhoz közeli Mezőzombor nevű faluból származik. Így hát oda utazott, és megpróbálta megállapítani ezt a kapcsolatot.

Kutatásai nem voltak eredményesek, de a híres osztrák-magyar határ menti "piknik" után, ami a kommunizmus bukásához vezetett Kelet-Európában, Magyarországra költöztem, és megpróbáltam újra felvenni a fonalat. Én sem tudtam biztosan megállapítani ezt a kapcsolatot, de közben lenyűgözött Tokaj története és az oly különleges aszúbor.

Néhány év múlva a régiót és borát az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Argentína ekkoriban élte át élete legnagyobb válságát. A kormány utasítására bankszámlákat zártak le, és államadósság-csődöt jelentettek be. Mindenki megpróbált menekülni és menteni, amit lehetett.

Ekkor javasoltam az Argentínában élő bátyámnak, Estebannak, hogy próbáljunk meg egy közös vállalkozást, és folytassuk családi borász hagyományainkat. Én romantikus művész vagyok, vannak ötleteim, de nincs pénzem (soha nem is lesz), de a bátyámnak van.  Ő jóváhagyta az ötletet, és így született meg a "Zombory Pince Kft".

A kezdetek nehezek voltak. Megértés hiánya és bizalmatlanság, miközben Magyarország még szegény ország volt, és az emberek nem engedhették meg maguknak, hogy drága borokat vásároljanak. Csak az export menthetett meg minket.

Ez 2007-re volt, amikor elértük az első nagy sikert. De az aszúbornak legalább 4 évet kellett várnia a sötétben, mire a polcokra került. Így 2011-ben kezdtük el egyik díjat a másik után elnyerni: Budapest, Bordeaux, London... Azóta több Decanter-érem, arany, ezüst és bronz díszíti aszúborainkat.

Tokaji főborászaink, korábban Árvay János, ma Dorogi István (fényképen) szakértő szemei alatt fejlesztjük termékpalettánkat, hogy minél szélesebb körben elérjük a borkedvelőket. Az új borkóstolási trendek arra ösztönöznek bennünket, hogy Tokaj napsütötte lankáin érlelt legjobb szőlőinkből, a Furmintból, a Hárslevelűből és a Sárgamuskotályból friss, gyümölcsös reduktív borokat készítsünk.

És amikor októberben a Bodrog folyó mocsarából feljön a köd a hegyekbe, akkor történik a csoda. A "Botritis cinerea" betakarja és elszárítja a szőlőt, így keletkezik a világhírű aszú. Ez olyan, mint a varázslat, és nem minden évben történik meg.

Ez a mi zászlós termékünk, és mivel ez egy tipikus magyar termék, egy "hungarikum", ezért a hagyományokhoz hűek maradunk, és szinte ugyanúgy készítjük, ahogyan Mátyás király idejében, mintegy hat évszázaddal ezelőtt készült. Az aszú ugyanis nem éppen a szó szoros értelmében vett bor. Ez egy "borkülönlegesség", a borkészítés egy sajátos módja, amelynek eredményeként egy olyan egyedi termék születik, amely a bornak nevezhető határán van. Az aszú tehát nem egy szőlőfajta, hanem egy eljárás. És ezért tartósítjuk.

Minden egyes borunkkal, amelyet mindig kis mennyiségben készítünk, igazán odafigyelünk arra, hogy mit kapjon minden egyes palackban, hogy bármilyen borról legyen is szó, csak a legjobbat nyújtsuk. Egy nagyon egyszerű okból: nem tudunk versenyezni a nagy nemzetközi pincészetekkel, amelyek hatalmas termékeket állítanak elő. Csak addig tudunk létezni, amíg képesek vagyunk kiemelkedő minőséget nyújtani. Éppen ezért soha nem fogunk Önnek 3, 4 vagy 5 puttonyos aszút eladni: tőlünk csak 6 puttonyost kaphat.

Ugyanezt a filozófiát testesíti meg TREZ Wines, a mi butik borászatunk Argentínában, abban az országban, ahol szüleink közel 70 évvel ezelőtt menedéket találtak, elmenekülve a kommunista diktatúra elől, amely elnyelte hazájukat. Lásd “Argentin partnerünk” menüt.