Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016

Ár:
20.000 Ft
Menny.:db
Szállítási díj: 3.000 Ft

Termék: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016

Jelleg: Tokaji édes fehér borkülönlegesség

Kiszerelés: 1 palack (0,50 literes)

Eredet: Tokaj, Padihegyi és Istenhegyi dülök.

Érlelés: 3 évig Tokaj-hegyaljai tölgyfa hordóban, utána majdnem 2 évig palackban.

Párosítás: Fogyasztását 12°C-ra hűtve, keserű csokoládéval vagy  libamáj és kék sajtok mellé ajánljuk.

Kóstoló jegyzetek:

  • Színében: csillogó aranysárga
  • Illatában: aszalt kajszi, méz, erdei virágok, narancs lekvár
  • Ízében: aszalt kajszi, aszúszem, citrusos jegyek, selymes. Csodálatos egyensúlyban az édes és savas ízek. Gyönyörü, hosszú és vibráló utóíz.
Várható szállítás: 2023. december 05.

Leírás

1 db Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016

Csak 1000 palack készült az Istenhegyi és Padihegyi dűlőnkön.2016 október végén, november elején kézzel szüretelt, kiváló aszúszemekből termelt 6 puttonyos Tokaji Aszúnkból.  

Borkészítés:

Szüretkor a szüretelő asszonyok az aszúszemeket egyenként kiszedik a fürtökből és kis ládákban (régen 25 kilós puttonyokban) gyűjtik, utána a szüret végéig, akár hetekig is kádakban tárolják. A kádak alján csap található. Ezen a csapon csepeg ki az esszencia, ami az aszúszemek saját súlyának nyomására kifolyt, nagyon magas cukortartalmú lé. Az esszenciának egy része visszakerül az erjedő aszúborba, egy része pedig sokéves érlelés után piacra kerül Tokaji Esszencia név alatt. Ez az arany nektár a világ legritkább és legdrágább borai közé tartozik.

A kádakban gyűjtött aszúszemekre, amelyet aszútésztának nevezünk, mustot vagy  újbort öntünk és egy-két napig ázni hagytuk. A 2013-ban bevezetett új bortörvényig ha három puttony aszúszemet áztattunk egy gönci hordónyi (136 liter) mustban, akkor egy 3 puttonyos aszúról beszéltünk, ha négy puttony aszúszemet áztattunk benne, akkor egy 4 puttonyosról, és így tovább. Így számolták régen. Manapság kizárólag 5 és 6 puttonyos aszút engedélyez a Bortörvény. A Zombory Pince csak 6 puttonyos Tokaji Aszúkat készít. Ebben az esetben a 2016-os évjáratú aszúnk 200 g/l cukrot tartalmaz, ami eleve az asszú esszencia kategóriába helyezi.

Az áztatás után az aszútésztát kicsurgatjuk és szűrés után a must/bor fahordóba vagy tartályba került, az erjesztés befejezésére. Pár hónappal később, a nyári meleg érkezése előtt a bor lekerült hegyaljai tölgyfahordókban a mély, hideg, hagyományos pincénkbe, három éves érlelésre.

Borleírás:

Mélyebb világos aranysárga szín. Érett illatában gyógynövények, aszalt kajszi, akácméz és édes fűszerek sorakoznak. Szájban vastag krémes textúra, kellemes savérzet és jó frissesség érezhető, melyet koncentrál aromatika, tömör szerkezet és hosszú simogatóan lágy gyümölcsösség visz. Fogyasztását 12°C-ra hűtve, keserű csokoládéval vagy libamáj és érett sajtok mellé ajánljuk. Ideális elmélyedést kísérő csemege.

Labor: 

  • Tényleges alkohol: 10% vol.
  • Összes cukor: 200,9 g/l
  • Sav: 9,65 g/l

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!