Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tokaji Aszú 6 puttonyos 2014

Ár:
40.000 Ft
Menny.:db
Szállítási díj: Ingyenes

A LEGENDÁS BORAINK KIRÁLYA.

Decanter World Wine Awards (2018): aranyérem

CITADELLE DU VIN: Arany érem + Best Hungarian Wine Special Prize (2018)

Már csak 59 palack van ebből az egyedülálló nektárból, amely sötét és hideg rátkai pincénk nyugalmában pihen.

Kostoló jegyzetek:

  1. Decanter WWA: Beautiful aromas of tangerine and grapefruit with delicate herbs and sweet spices. The palate shows depth, with a silky smooth texture and nutty, caramel overtones. This is a clean, zippy Tokaji, currently singing in its youth.
  2. Szík Mátyás (örökös Magyar sommelier bajnok): Mély aranysárga színét arany reflexek egészítik ki. A pohár falán lassan lecsurgó cseppek nagy beltartalmi értékre engednek következtetni. Illata tele van meleg fűszerekkel, szárított fehér virágokkal és kamillával. Őszibarack, körte és fehér csokoládé illata árad a pohárból. Frissítő savérzete és összetett aszú karaktere, nagy testtel kiegészülve adja a hosszan búcsúzó korty eleganciáját.

Termék: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2014

Jelleg: 100% furmintból készült Tokaji édes borkülönlegesség

Kiszerelés: 1 palack (0,50 literes)

Eredet: Tokaj, Padí dülö

Érlelés: 3 év zempléni  tölgyfa hordókban és további 12 hónap palackban

Párosítás: Fogyasztását 12°C-ra hűtve, keserű csokoládéval vagy libamáj és érett sajtok mellé ajánljuk. Ideális elmélyedést kísérő csemege.

Várható szállítás: 2023. december 05.

Leírás

1 db Tokaji Aszú 6 puttonyos 2014

Borkészítés:

Szüretkor a szüretelő asszonyok az aszúszemeket egyenként kiszedik a fürtökből és kis ládákban (régen 25 kilós puttonyokban) gyűjtik, utána a szüret végéig, hetekig kádakban tárolják. A kádak alján csap található. Ezen a csapon csepeg ki az esszencia, ami az aszúszemek saját súlyának nyomására kifolyt, nagyon magas cukortartalmú lé. Az esszenciának egy része visszakerül az erjedő aszúborba, egy része pedig sokéves érlelés után piacra kerül Tokaji Esszencia név alatt. Ez az arany nektár a világ legritkább és legdrágább borai közé tartozik.

A kádakban gyűjtött aszúszemekre, amelyet aszútésztának nevezünk, mustot vagy  újbort öntünk és egy-két napig ázni hagytuk. A 2013-ban bevezetett új bortörvényig ha három puttony aszúszemet áztattunk egy gönci hordónyi (136 liter) mustban, akkor egy 3 puttonyos aszúról beszéltünk, ha négy puttony aszúszemet áztattunk benne, akkor egy 4 puttonyosról, és így tovább. Így számolták régen. Manapság kizárólag  5 és 6 puttonyos aszút engedélyez a Bortörvény. A Zombory Pince csak 6 puttonyos Tokaji Aszúkat készít. Ebben az esetben a 2014-es évjáratú aszúnk 201 g/l cukrot tartalmaz, ami eleve az asszú esszencia kategóriába helyezi.

Az áztatás után az aszútésztát kicsurgatjuk és szűrés után a must/bor fahordóba vagy tartályba került, az erjesztés befejezésére. Pár hónappal később, a nyár melegei előtt a bor lekerült Hegyaljai hordókban a mély, hideg, hagyományos pincénkbe négy éves érlelésre.

Borleírás:

Világos aranysárga szín. Pohárban lassan, méltóságteljesen mozog, ami komoly beltartalmi értékeket sejtet.

Kitöltés után erős botrytiszes, kajszis illattal nyit, amihez aztán méz, mezei virágok, gyógynövények illatkavalkádja csatlakozik.

A korty telt, bársonyos, ugyanakkor lendületes, vidám savak egyensúlyozzák a nagylelkűen mért cukortartalmat. Ízlelőbimbóinkat aszalt kajszi teszi próbára, a csatlakozó mézes jegyek szélesítik a kortyot, gyógynövények pedig kellemesen hűs eleganciát biztosítanak, melyek még fehér húsú gyümölcsökkel is kiegészülnek.

Az egész ízélményt végigkíséri egy sziporkázó citrusos jegy, ami kiváló egyensúlyt, és hosszú lecsengést biztosít.

Labor: 

  • Tényleges alkohol: 10% vol.
  • Összes cukor: 201,7 g/l
  • Sav: 9,07 g/l

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!