Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Ár:
25.000 Ft
Menny.:db
Szállítási díj: Ingyenes

Aranyérem International Wine Challenge 2017, Top 100 Hungarian Wines 2017

Termék: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Jelleg: Tokaji édes borkülönlegesség

Kiszerelés: 1 palack (0,50 literes)

Eredet: Tokaj, Istenhegyi és Padíhegyi dülök összhangjából

Érlelés: 3 év Tokaj-hegyaljai tölgyfahordókban és további 12 hónap palackban

Párosítás: Fogyasztását 12°C-ra hűtve, keserű csokoládéval vagy  libamáj és érett sajtok mellé ajánljuk. Ideális egy créme brulée mellé. Egy elmélyedést kísérő csemege.

Kóstoló jegyzetek:

  • Színében:  csillogó aranysárga
  • Illatában: kajszi, méz, erdei virágok, grapefruit. 
  • Ízében: aszalt kajszi, hársméz, citrusos jegyek, selymes. Csodálatos egyensúlyban az édes és savas ízek. Gyönyörű hosszú utóíz, finom mandulás kesernyével a végén.

INTERNATIONAL WINE CHALLENGE jegyzetei: Luscious intensity. Dried apricots, candied lemon, fresh balancing zesty citrus. Beautifully balanced with real harmony and style. Clean zingy marmalade finish

Várható szállítás: 2023. december 05.

Leírás

1 db Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Csak 2000 palack készült az Istenhegyi és Padihegyi dűlőnkön.2013 október végén, november elején kézzel szüretelt, kiváló aszúszemekből termelt, az International Wine Challenge 2017 borversenyen aranyérmet nyert 6 puttonyos Tokaji Aszúnkból.  

Borkészítés:

Szüretkor a szüretelő asszonyok az aszúszemeket egyenként kiszedik a fürtökből és kis ládákban (régen 25 kilós puttonyokban) gyűjtik, utána a szüret végéig, akár hetekig is kádakban tárolják. A kádak alján csap található. Ezen a csapon csepeg ki az esszencia, ami az aszúszemek saját súlyának nyomására kifolyt, nagyon magas cukortartalmú lé. Az esszenciának egy része visszakerül az erjedő aszúborba, egy része pedig sokéves érlelés után piacra kerül Tokaji Esszencia név alatt. Ez az arany nektár a világ legritkább és legdrágább borai közé tartozik.

A kádakban gyűjtött aszúszemekre, amelyet aszútésztának nevezünk, mustot vagy  újbort öntünk és egy-két napig ázni hagytuk. A 2013-ban bevezetett új bortörvényig ha három puttony aszúszemet áztattunk egy gönci hordónyi (136 liter) mustban, akkor egy 3 puttonyos aszúról beszéltünk, ha négy puttony aszúszemet áztattunk benne, akkor egy 4 puttonyosról, és így tovább. Így számolták régen. Manapság kizárólag  5 és 6 puttonyos aszút engedélyez a Bortörvény. A Zombory Pince csak 6 puttonyos Tokaji Aszúkat készít. Ebben az esetben a 2013-as évjáratú aszúnk 193 g/l cukrot tartalmaz, ami eleve az asszú esszencia kategóriába helyezi.

Az áztatás után az aszútésztát kicsurgatjuk és szűrés után a must/bor fahordóba vagy tartályba került, az erjesztés befejezésére. Pár hónappal később, a nyári meleg érkezése előtt a bor lekerült hegyaljai tölgyfahordókban a mély, hideg, hagyományos pincénkbe, négy éves érlelésre.

Borleírás:

Világos aranysárga szín. Pohárban  lassan, méltóságteljesen  mozog, ami komoly beltartalmi értékeket sejtet. Kitöltés után erős botrytiszes, kajszis illattal nyit, amihez aztán méz, mezei virágok, gyógynövények illatkavalkádja  csatlakozik.

A korty telt, bársonyos, ugyanakkor lendületes, vidám savak egyensúlyozzák a nagylelkűen mért cukortartalmat. Ízlelőbimbóinkat aszalt kajszi teszi próbára, a csatlakozó mézes jegyek szélesítik a kortyot, gyógynövények pedig kellemesen hűs eleganciát biztosítanak, melyek még fehér húsú gyümölcsökkel is kiegészülnek.

Az egész ízélményt végigkíséri egy sziporkázó citrusos jegy, ami kiváló egyensúlyt, és hosszú lecsengést biztosít.

Fogyasztását 12°C-ra hűtve, keserű csokoládéval vagy libamáj és érett sajtok mellé ajánljuk.

Labor: 

  • Tényleges alkohol:10 %vol.
  • Összes cukor:193 g/l
  • Sav: 8,76 g/l

Az Interntational Wine Challenge (IWC) zsürije igy vélekedett a 2013-as aszúnkról:

Gold Medal

Deep golden color with gold and amber reflexes. Luscious intensity. Dried apricots, candied lemon, white chocolate, fresh balancing zesty citrus. Beautifully balanced with real harmony and style. Clean zingy marmalade finish. At the nose, dried chamomile honey and white flowers. A perfect combination with dark chocolates, blue cheese or foie gras. Drink cold, at or slightly below 12ºC.  

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!